Krievu teātrī Kairiša «Karalis Līrs»

Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī (RKT) 12. maijā notiks Viestura Kairiša iestudētās Viljama Šekspīra lugas «Karalis Līrs» pirmizrāde. Luga «Karalis Līrs» ir viens no populārākajiem Šekspīra sacerējumiem, kas reprezentē viņa karjeras augstāko periodu. Izrāde stāsta par karali, kas mūža norietā nolēmis sadalīt karaļvalsti starp savām meitām, liekot viņām sacensties, lai izrādītu mīlestību pret savu tēvu, Līru.

«Karalis Līrs» ir Kairiša pirmā izrāde RKT un trešais iestudējums šā teātra vēsturē. 1954.gadā izrādi RKT iestudēja Sergejs Radlovs, savukārt 1877. gadā režiju izrādei veica Arkādijs Kacs.

Kairišs skaidro, ka luga ir universāla, jo tās izrādīšana der jebkuram laika periodam, politiskajai iekārtai, kā arī jebkuram teātrim. Lugas pamatā ir cilvēku savstarpējās attiecības, un viņu nespēja saskatīt vienkāršas lietas. Tāpēc izrāde būs nevis par karaļiem vai galma intrigām, bet gan par cilvēkiem un viņu būtību.

Izrādē piedalīsies aktieri Jakovs Rafalsons, Aleksandrs Poliščuks, Anatolijs Fečins, Dimitrijs Paēss, Vitālijs Jakovļevs, Leonīds Lencs, Gundars Āboliņš, Aleksandrs Maļikovs, Kirils Zaicevs, Gaļina Rosijska, Maksims Busels, Jakaterina Frolova, Dana Čerņecova un Jana Ļisova.

Izstādes mūzikas komponists ir Arturs Maskats. Izrādes scenogrāfs ir Reinis Dzudzilo, savukārt par aktieru kostīmiem ir parūpējusies Krista Dzudzilo. Izrādes horeogrāfiju ir izstrādājusi Elīna Lutce. Izrādes gaismu mākslinieks ir Mārtiņš Feldmanis.

Izrāde «Karalis Līrs» RKT ir tapusi sadarbībā ar Borisa un Ināras Teterevu fondu.