Tīrs improvizācijas teātris – bez robežām un līnijām

Iesākam oktobra pirmo nedēļu – trešdien, 3.oktobrī, uz teātra-kluba «Hamlets» skatuves risināsies sezonas piektā izrāde.

Kas ir improvizācijas teātris? Gaļina Poliščuka teikusi: «Tas ir kā gribas, dvēseles un ķermeņa trīsvienība. Teātris kā veids, kādā ķermenim atgriezties pie likumiem, ko tajā ielicis Radītājs. Aiziešana no aktieriskās eksistences ikdienišķām refleksijām uz skatuves un mēģinājums radīt dzīvo teātri improvizācijas spēļu veidā, ar tās stingrajiem likumiem un dziļo apzināšanos, kas ved uz metafizisko.»

Daudzas trupas un uzvedumi dodas savos improvizācijas teātra meklējumos, klasiski izmantojot dažādas teātra sporta tehnikas un metodes. Kādam tas izdodas labāk, kādam ne tik labi. Taču teātris-klubs «Hamlets» pilnībā maina šo formātu un cenšas veidot pilnīgu improvizācijas brīvību – bez ierobežojumiem. Šeit nav tehniku un metožu, kas pēc noklusējuma skatītājam varētu šķist amizantas vai smieklīgas. «Hamlets» veido tīru improvizācijas izrādi, ceļot to citā līmenī. Tas nav viegls uzdevums.

Improvizācijai nav garantiju. Tā nav iestudēta, nav iepriekš saskaņota vai sarunāta. Tā rodas mirklī, kad aktieris sper savu pirmo soli uz skatuves dēļiem. Tieši tādēļ iznākums nav paredzams. Aizejot uz «Hamleta» improvizācijas teātra izrādi, skatītājs nekad nevar zināt, ar kādām emocijām aizies mājās – smiekliem un prieku, dziļām pārdomām, skumjām vai apmulsumu. Tieši tik plaša un neparedzama ir improvizācijas teātra izrāde. Izrādes emocija rodas skatītāja un aktiera garastāvokļa un domu mijiedarbībā.

Arī šajā trešdienā plkst.19.30 «Hamlets» nezina, kas notiks. Un skatītājs to nezina. Tieši tas šīs izrādes dara tik intriģējošas.

Aktieri: Līga Ābele, Mārtiņš Kozlovskis (Kozmens), Aija Rudzīte, Emīls Mednis, Sandra Betkere, Mārtiņš Bitāns, Anete Mikučevska.