Nacionālā teātra populārākās izrādes

2012./2013.gada sezonā Lielajā zālē visskatītākā bijusi izrāde «Trīs vīri kūrortā», kurai nospēlētas 30 izrādes, kas pulcējušas 22 149 skatītājus, savukārt iestudējumam «Žurka (ne) būs» kopumā bija 21 izrāde un aizvadītajā sezonā tās redzēja 15 102 skatītāji, bet trešā skatītākā izrāde ar 14 675 skatītājiem bijusi izrāde «Latgola.lv», kurai nospēlētas 20 izrādes.

Kopumā aizvadītajā sezonā Nacionālo teātri apmeklējuši 189 099 skatītāji

Sezonas laikā nospēlētas 482 izrādes, bet vidēji mēnesī bijušas 53 izrādes, žurnālistiem vēstīja teātra direktors Ojārs Rubenis.

Direktors skaidroja, ka aizvadītajā sezonā apzināti mazināts izrāžu skaits, domājot par tehnisko personālu. «Tehniskā personāla noslodze ir tik liela un atalgojums nav augts, jo vidējā alga teātrī ir 380 lati uz papīra. To slodzi, kas tiek uzlikta teātra darbiniekiem, var izturēt tikai tad, ja ir darba mīlestība,» skaidroja direktors.

Teātra «O.Kartes» Jaunajā zālē populārākā izrāde bijusi «Purva bridējs» , kurai nospēlētas 19 izrādes, bet kopējais skatītāju skaits bijis 1176. Otra skatītākā izrāde bijusi «Zudušo laiku citējot», kuru redzējuši 988 skatītāji, bet kopumā aizvadītajā sezonā nospēlētas 16 izrādes, savukārt trešā skatītākā izrāde ar 533 skatītājiem un 12 nospēlētām izrādēm bijusi «Vecene».

Aktieru zālē populārākā izrāde bijusi «Mī..Mālēt», kuri nospēlētas 26 izrādes, pulcējot 1877 skatītājus, izrādi «Laulāts un brīvs» pagājušajā sezonā redzējuši 533 skatītāji, un tā spēlēta 13 izrādēs, bet iestudējumam «Indrāni» bijušas 12 izrādes un kopējais skatītāju skaits bijis 533.

Rubenis akcentēja, ka teātra kolektīvs par aizvadīto sezonu var būt apmierināts

Teātris pagājušajā sezonā strādājis gan gudri, gan arī saudzīgi pret skatītāju. Tāpat teātris spējis repertuārā noturēt eksperimentālas izrādes, piemēram, «Voiceks», kas pašam teātra direktoram esot ļoti mīļa izrāde.

Aizvadītajā teātra sezonā nodarbinātākie aktieri bijuši Līga Zeļģe un Artūrs Krūskops, bet labākie tehniskie darbinieki ir skatuves montētājs Artis Leja, biļešu kasiere Māra Bartulāne un producente Madara Aizgrāve.

Rubenis minēja, ka viņam ir liels prieks par to, ka Nacionālajam teātrim ir izveidojusies brīnišķīga sadarbība ar diviem Krievijas teātriem. Sadarbība izveidojusies ar Aleksandra teātri Sanktpēterburgā, un šī teātra galvenais vadītājs Valērijs Fokins jau 20014./2015.gada teātra sezonā Nacionālajā teātrī iestudēs ļoti lielu darbu. Šogad Nacionālais teātris ar divām izrādēm – «Vecene» un «Gals» – Sanktpēterburgā atklāja Aleksandrijas teātra jauno multifunkcionālo centru «Aleksandrijas Jaunā skatuve».

Otra ļoti laba sadarbība teātrim ir arī Kirilu Serebreņņikovu un viņa attīstīto Gogoļa centru. Režisors Vlads Nastavševs jau šogad iestudēja vienu izrādi un tūliņ kopā ar aktrisi Gunu Zariņu iestudēs «Mēdeju». Savukārt pavasarī, ja Nacionālajam teātrim pietiks līdzekļi, tad Krievijā gaidāmas iestudējumu «Voiceks» un «Vecene» viesizrādes, bet 2014.gada rudenī Gogoļa centrs jau viesosies ar divām vai trijām izrādēm Latvijā.