Liepājas teātris ik gadu spēj palielināt skatītāju skaitu

Liepājas teātris ik gadu spēj palielināt skatītāju skaitu, pat neskatoties uz to, ka teātra rīcībā ir tikai viens spēles laukums – Lielā zāle. Teātrim laimīgs gads bija 2005.gads, kad teātra padome pieņēma lēmumu par jauna aktiera kursa apmācībām Klaipēdas universitātē. Pateicoties šim lēmumam teātris joprojām ir dzīvs un tam ir lielākas iespējas turpmākai attīstībai, šonedēļ žurnālistiem skaidroja teātra valdes loceklis Herberts Laukšteins.

Spējīga trupa

«Teātrī pats galvenais ir trupa, un patlaban mūsu teātra trupa ir ļoti spējīga. Ja 2005.gadā teātrim bija 34 404 skatītāji, tad pagājušajā gadā skatītāju skaits jau bija divas reizes lielāks, un šai līknei ir tendence pieaugt. Ņemot vērā šos radītājus, arī režisoriem ir interese darboties teātrī, tādēļ mums ir vieglāk piesaistīt interesantus režisorus,» sacīja Laukšteins.

Kā liecina teātra apkopotā informācija, 2011.gadā Liepājas teātrim bija 60 127 skatītāji, savukārt 2011./2012.gada sezonā bijuši 68 567 skatītāji.

Liepājas teātra rīcībā patlaban nav Mazā zāle. Kā skaidroja Laukšteins, teātris it kā būtu atradis sev piemērotas telpas priekš mazās formas izrādēm, taču ir jāmeklē nauda, lai telpas sataisītu tādā kārtība, ka tur var spēlēt izrādes.

Labas atsauksmes skatītāji pauž par Liepājas teātra mazās formas izrādi «Laimesciema podniekdarbnīca». Izrāde tiek spēlēta Lielajā zālē, aizklājot balkonus un ložas. Savukārt jaunās sezonas izskaņā teātrī tiks izrādīta Everitas Pjatas monoizrāde «Ardievu, Atlantīda», kas arī būs mazās formas izrāde.

«Savā teātrī mēģinājām iedzīvināt Valmieras drāmas teātra risinājumu, kurā skatītājiem tiek paredzētas sēdvietas uz skatuves. Izrādās, ka Liepājas teātrī skatītāji ir pārāk kautrīgi, tādēļ no šāda risinājuma mums nācās atteikties. Tā vietā mums kā veiksmīgs risinājums ir balkonu un ložu aizklāšana,» pauda Laukšteins.

Deviņi jauniestudējumi

Liepājas teātris 106.sezonā pieāvās deviņus jauniestudējumus. Kā skaidroja teātra valdes loceklis, šī sezona teātrim no jauniestudējumu viedokļa būs samērā dārga, taču viņš īpaši par to nesatraucas, jo, paanalizējot statistiku, atklājās zināma patiesība, jo vairāk tiek ieguldīts, jo vairāk tiek saņemts atpakaļ.

Liepājas teātra izrāžu augšgalā pēc ieņēmumiem vidēji izrādē ir mūzikls «Vestsaidas stāts» ar 3184 latiem, kam seko mūzikls «Pūt, vējiņi!» ar 2697 latiem, 2011.gada Ziemassvētku koncerts ar 2434 latiem un izrāde «Precējies nav miris» ar 2190 latiem.

Jau ziņots, ka augustā Liepājas teātris Rīgā viesojās ar četrām viesizrādēm, demonstrējot izrādi «Hanana», «Ragana», «Malēnieši» un «Pūt, vējiņi!». Laukšteins minēja, ka izrādes Rīgā bijušas labi apmeklēts un skatītāji tās uzņēmuši ar skaļām ovācijām.

Liepājas teātris viesizrādes dažādās Latvijas pilsētas turpinās arī rudenī. Septembrī teātris viesosies Jelgavā, Cēsīs un Siguldā, oktobrī – Ventspilī, teātru namā «Jūras vārti», un Kalnu kultūras centrā, kā arī Kuldīgas kultūras centrā, bet novembrī teātris viesosies Slampē.

Novembrī teātris ar izrādēm viesosies arī Rīgā, demonstrējot izrādi «Runcis zābakos» un «Pūt, vējiņi».