Liepājas teātra aizkulises un Baltā dāma

Liepājas, vēju pilsētas, centrā atrodas liela, skaista ēka – Liepājas teātris. Arī Liepājas teātris ar gandarījumu šogad noslēgs savu nu jau 104. sezonu. Mākslas un kultūras cienītājiem bija iespēja noskatīties skaistas un greznas izrādes, bet teātrī ir arī vietas, kuras nav pieejamas visiem apmeklētājiem. Tieši tāpēc devāmies noskaidrot, kas notiek Liepājas teātra aizkulisēs.

Teātra galvenā vieta un notikumu centrs ir skatuve, uz kuras izrādes laikā atrodas ne tikai aktieri, bet arī izrāžu vadītājs, suflieris un skatuves strādnieki. Izrāžu vadītājs kontrolē, lai aktieri laikus ierastos uz savām ainām izrādes laikā. Ar speciālu mikrofonu aktieri tiek saukti uz mēģinājumiem, kā arī tiek informēti diriģenti, skaņotāji un gaismotāji par izrādes sākumu.
Liepājas teātrī skatuve ir 12 m plata, 15 m dziļa un 18 m augsta. Aiz parterā sēdošo skatītāju mugurām atrodas divas mazas, bet ļoti nozīmīgas telpas. Skaņu studija, no kuras tiek atskaņoti izrādē esošie skaņas efekti. No šīs telpas tiek regulēts skaļums gan aktieru mikrofoniem, gan fonogrammām. Arī tehniskajiem darbiniekiem tiek iedots izrādes scenārijs, kuram jāseko līdzi mēģinājumos un izrādēs.

Arī gaismas izrādes laikā ir neatņemama sastāvdaļa! Liepājas teātra gaismas pults ir ražota Lielbritānijā un ir daudzfunkcionāla. Ar šāda veida gaismas pultīm tiek strādāts visā pasaulē, kā rokkoncertos, tā arī operās. Ar šīs pults palīdzību tiek regulēti prožektori, mainītas gaismu krāsas un izcelti atsevišķi elementi. Izrāžu gaismas tiek sarakstītas speciālos diskos, lai arī pēc pieciem gadiem izrādē gaisma būtu tik pat spoža un izteiksmīga kā pirmizrādē.

Skatītāju foajē ir atstāts tādā pašā izskatā un tādās pašās krāsās, kādas tās bija pirms 94 gadiem, kad šo teātra ēku atklāja. Tāpat kā citos Latvijas teātros, arī Liepājas teātrī sienas rotā aktieru foto un spilgtākie brīži no izrādēm. „Kolēģi, kas atbrauc no citiem teātriem, saka, ka šeit ir šī teātra aura,” lepojas bijusī Liepājas teātra aktrise Aina Karele.

Grimētavā katrai aktrisei ir savs skapītis ar spoguļiem, kur vēl iespējams veikt pēdējos uzlabojumus pirms iziešanas uz skatuves. Pirms tam aktieri iziet caur frizētavu, kur tiek pie pamatgrima un parūkas.

Teātrī aizkulises ir sadalītas pusēs – labā puse, kurā vairāk uzturas aktieri, un kreisā puse, kur atrodas grimētavas aktrisēm. Katrā no pusēm atrodas trīs grimētavas, kurās savukārt ir sešas vietas, kur pucēties. Ģērbēja sagatavo drēbes, kuras nepieciešamas konkrētajai izrādei, un atstāj tās aktieriem. Parūkas un kostīmi tiek šūti teātra darbnīcā, un papildus nepieciešamās lietas tiek nopirktas veikalos. Tās tiek ļoti rūpīgi uzglabātas, lai kalpotu ilgi un ātri nenolietotos.

Teātra jumta telpās atrodas darbnīcas, kur mākslinieces apglezno izrādēm nepieciešamās dekorācijas. Tās tiek veidotas pēc iepriekš izveidota maketa, kur katrs dekorācijas elements ir izgatavots divdesmit reizes mazāks nekā reālajā izmērā. Telpas ir ar stikla griestiem un ļoti gaišas. Tās izveidotas speciāli, lai veicinātu krāsas žūšanu.

Meitenes var nebaidīties nākt un apmeklēt Liepājas teātri, jo klīst leģenda par Balto dāmu, kura vienmēr ir nomodā par teātra apmeklētājām. Tā ir meitene, kura nelaimīgas mīlestības dēļ raudājusi uz kāda akmens teātra ielā. Tā kā šo akmeni nav bijis iespējams pārvietot, to iemūrēja teātra sienās, bet pati meitene devās uz kanāla pusi.

Bet kopš tā brīža, īpaši vējainās naktīs, kāds balts tēls regulāri klīst pa teātra telpām. Pēc vecās ēkas nojaukšanas tas pārnācis uz jauno, un nu vairāk nekā 100 gadus šeit sargā jaunu meiteņu godu, biedēdams teātra donžuānus. Ja vien vēlaties apskatīt Liepājas Teātra viesmīlīgās telpas savām acīm, ir iespēja pieteikties ekskursijām grupās!