Leļļu teātris piedāvā “Pepiju Garzeķi” rokmūzikas skaņās

Latvijas Leļļu teātris 21. nov., skatītājiem demonstrēs savu šīs sezonas vērienīgāko un ilgi gaidīto iestudējumu – pusaudžiem un jauniešiem veltīto izrādi “Pepija Garzeķe”, kurā būs gan rokmūzika dzīvajā izpildījumā, gan arī krāsaini tērpi.

Izrādē piedalīsies lielākā daļa Latvijas Leļļu teātra latviešu trupas aktieru, kuri izrādes tēlus iedzīvinās gan aktieru, gan arī leļļu veidolā.

Izrādi “Pepija Garzeķe” veidojis režisors Valdis Pavlovskis, kurš teātrī jau veidojis pusaudžu un jauniešu auditorijai veltītu izrādi “Nāc pie puikām”. Izrādē izmantota poļu komponista Pjotra Klimeka rakstīta mūzika, ko izrādēs dzīvajā izpildījumā spēlēs speciāli šim projektam radīta rokgrupa bungu, solo ģitāras, ritma ģitāras un basģitāras sastāvā.

Jaunā izrāde ir paredzēta skolas vecuma bērniem un jauniešiem. Līdz septiņu gadu vecumam bērniem izrādi nav ieteicams apmeklēt, jo dzīvās rokmūzikas izpildījums mazo bērnu austiņām var nepatikt.

Slavenās zviedru rakstnieces Astrīdas Lindgrēnes stāstu par Pepiju Garzeķi režisors pirms kāda laika pārlasījis, atrodot tajā interesantas lietas, kuras kādreiz netika pamanītas. Režisors izvēlējies Pepiju interpretēt nevis kā bērnu, bet gan kā pusaugu meiteni – ideālo draugu, kas dzimst Tomija un Annikas fantāzijā. Lasot grāmatu “Pepija Garzeķe”, parādās bērnu vientulība un tas, ka bērni melo un fantazē.

“Tīņi melo un fantazē, taču ir jāprot atšķirt un ir jāzina, kur ir robeža, kad fantāzija pārtop melos. Pieaugušajiem bērnu fantāziju vajag novirzīt pareizajā virzienā,” sacīja Pavlovskis, norādot, ka jaunā izrāde parāda arī to, ka bērni tomēr nedrīkst pazaudēt savu bērnišķību.

Jauniešiem un skolas vecuma bērniem izrādes Latvijas teātros tiek iestudētas ļoti maz, radot pārrāvumu jaunā skatītāja kultūras attīstībā starp to brīdi, kad viņu uz izrādi ved vecāki, un to, kad jaunietim pašam jāpieņem lēmums doties uz teātri. Tieši tādēļ Latvijas Leļļu teātris iestudē un skatītājiem demonstrē iestudējumus šai vecuma grupai, lai personības veidošanās procesā netrūktu mākslas pieredzes iespējas arī teātrī.

Pavlovskis atklāja, ka izrādē skanēs astoņas dziesmas. Izrādei vajadzīgā rokgrupa tapusi no paša Leļļu teātra darbiniekiem, jo, kā izrādījās, teātrī strādā darbinieki, kuriem ne tikai patīk mūzika, bet kuri arī paši spēlē kādu mūzikas instrumentu. Mūziķi izrādē būs iejutušies sikspārņu tēlos, un tos atveidos aktieris un ģitārists Anrijs Sirmais, soloģitārists Normunds Zālamans, basģitārists Andris Rūdis un bundzinieks Normans Bārbals.

Muzikālās prasmes jaunizveidotā muzikālā apvienība, kā arī aktieri dziesmu izpildījumam apguva pie grupas “Laime pilnīga” vadītāja Ervīna Ramiņa, taču arī mūzikas komponists, kurš vairākkārt bija ieradies Latvijā, lai sekotu līdzi izrādes tapšanai, neliedza savus padomus, stāstīja Pavlovskis.

Pepijas loma izrādē uzticēta aktrisei Baibai Geķei, kuru jau vairākkārt pamanījusi “Spēlmaņu nakts” žūrija. Pārējās lomās iejutīsies Edgars Kaufelds, Evita Klimavičiusa, Santa Didžus, Artūrs Putniņš, Dana Lāce, Daumants Švampe, Miķelis Žideļūns, Valdis Vanags un Lienīte Osipova.

Jaunās izrādes “Pepijas Garzeķe” tērpu un leļļu māksliniece ir Ilze Vītoliņa, dinamisko skatuves scenogrāfiju veidojusi Anita Znutiņa-Šēve, videografikas radījis Rihards Šešo un Miķelis Urtāns, bet skatuves kustības un dejas iestudējusi Lilija Lipora. Zviedru rakstnieces stāstu par Pepiju dramatizējis Stefans Jētestams.

Muzikālās izrādes pirmizrāde Latvijas Leļļu teātrī notiks 21.novembrī plkst.11. Biļetes iepriekšpārdošanā uz izrādi var iegādāties “Biļešu paradīzes” tirdzniecības vietās, internetā un Latvijas Leļļu teātra kasē.